Интересни места

Пещера Ухловица

На 3км от Къща Каишеви

 

Ухловица

„Ухловица“ е името на пещера в местността Сините вирове край село Ухловица в община Смолян в РодопитеБългария.

Местонахождение

Намира се на 3 км североизточно от село Могилица и отстои на 37 км и 47 км съответно от Пампорово и Чепеларе. Тя е сред Стоте национални туристически обекта. Посещава се средно от 3000 души на година.

Име

Името й произлиза от думата "улулица" – вид сова, която вероятно е живяла в региона на пещерата.

Откриване и изследване

Пещерата е открита и изследвана от пещерен клуб „Студенец”, град Чепеларе, от Георги и Димитър Райчеви през 1968-1969 г.[1]

Дълга е около 460 м, от които 330 м са благоустроени. Намира се на 1040 м надморска височина. Средната температура е 10-11°C. В края на пещерата се намира синтровият Бял водопад (известен и като Ледения водопад). В пещерата се срещат коралити.

Пещерата е на няколко етажа. На горния етаж е Залата на пропастите. Гърлата на 4 дълбоки пропасти се спускат от тази зала към долния етаж, който се достига по стръмна метална стълба. Пещерата завършва със 7 красиви езера, които рано напролет се пълнят с вода. Най-атрактивното образувание е големият каменен водопад, искрящ в бяло.

Прилепите в пещера Ухловица

Белият водопад

Пещера Ухловица дава убежище на 8 вида прилепи, които обитават пещерата през различните сезони[2]:

 1.  Голям подковонос (Rhinolophus ferrumequinum)
 2.  Малък подковонос (Rhinolophus hipposideros)
 3.  Средиземноморски подковонос (Rhinolophus blasii)
 4.  Трицветен нощник (Myotis emarginatus)
 5.  Голям нощник (Myotis myotis)
 6.  Полунощен прилеп (Eptesicus serotinus)
 7.  Сив дългоух прилеп (Plecotus austriacus)
 8.  Кафяво прилепче (Pipistrellus pipistrellus)

5 от видовете, установени в района на Ухловица, попадат сред приоритетните за опазване за цяла Европа - големият, малкият и средиземноморският подковоноси, както и трицветният и големият нощници. През лятото в пещерата живее малка (вероятно размножителна) колония от средиземноморски подковоноси. В периода 15 август до 30 септември пещерата се явява важно място за есенно струпване на прилепи. По това време около входа всяка вечер се струпват множество мъжки и женски екземпляри от поне 6 вида прилепи. В зависимост от годината, в пещерата зимуват от 50 до около 150 екземпляра от поне 3 вида – голям подковонос, малък подковонос и голям нощник.

Туризъм

 • Пещерата Ухловица е сред Стоте национални туристически обекта на Български туристически съюз под номер 84 има печат. Посещава се средно от 3000 души на година.
 • Ухловица е благоустроена за туристи през 1984 година, местното население взема активно участие.
 • Пещерата е отворена за посещения от сряда до неделя във времето от 10:00 до 16:00 часа. Почивните дни са понеделник и вторник. През летния сезон работи без почивка